Jak zdolat B7? Tipy pro běžné smrtelníky

Zdeněk Hruška – vítěz Beskydské sedmičky 2020

Zdeněk Hruška patří mezi nejlepší české ultraběžce v horách. Na svém kontě má nejen vítězství a medailová umístění na legendární Beskydské sedmičce, ale dokázal zvítězit i na závodech, jako je Pražská stovka, Jesenická stovka nebo Nízkotatranská stíhačka. Zdenda umí výborně běhat i v zahraničí.  – na švýcarském Scenic Trailu vybojoval 2. místo a na ultra legendě L’Echappée Belle 2019 si doběhl pro dělené 4. místo.

Zdenda patří do našeho ambasadorského Edgar týmu a tak jsme ho poprosili, jestli by pro nás, běžné smrtelníky, nesepsal pár tipů k tomu, jak úspěšně přežít Beskydskou sedmičku. Takže se pohodlně posaďte a přejeme vám příjemné počtení :)

Zdendovy tipy pro B7

Taky jste se nechali ukecat kolegou z práce, nebo nejlepším kámošem, aby jste s nimi zkusili výzvu v podobě nejslavnějšího českého horského ultramaratonu s názvem Beskydská Sedmička? Nebo je vašim dlouhodobým cílem tento závod dokončit, ale nevíte jak na to? Nezoufejte, není to tak složité, jak to může vypadat. Důležité je nepodcenit základy a připravit se na to, na co se připravit lze. Potom není třeba mít strach. Úplně bez bolesti závod skoro určitě zaběhnout nepůjde, s tím je třeba počítat. Spoustu věcí však máte jen ve svých rukou a přesně na ty je třeba se zaměřit.

Hýbejte se!

Ano, za tím vykřičníkem si stojím. Někdo vám možná povypráví příběh o tom, jak dokončil B7 přímo z gauče a před startem si ještě dal pět piv, ale asi bych takový přístup nedoporučoval. Nemusíte si platit trenéra, nemusíte trávit hodiny denně běháním po horách. Pokud je vašim cílem B7 pouze dokončit, stačí se hýbat. Jakkoliv, dělejte co máte rádi - kolo, brusle. Ideální však bude do vašich aktivit zapojit sem tam chůzi. Běh je taky super, ale při samotném závodě budete stejně většinu času chodit. Doporučuji se začít připravovat alespoň půl roku předem, jako úplné minimum. A v rámci toho času se co nejčastěji všude dopravovat po svých. A rozhodně byste měli v rámci svých možností vyrazit někam do kopců, nebo do hor. Tam si hlavně vyzkoušíte, jaké to je, když chodíte nebo běžíte z kopce dolů. Při tomto pohybu budou nejvíce trpět vaše kotníky a kolena. Takže jim dejte nějakou možnost se na tento pohyb adaptovat. A to nejlépe tak, že se zkrátka čas od času budete pohybovat po kopcích. Pokud to bude přímo někde v Beskydech na trati závodu, tím lépe.

Trénujte žaludek

Při ultramaratonech je jednou z nejdůležitějších schopností umět jíst a pít při zátěži. I když celou trasu jen půjdete, může být váš žaludek tím, co vás buď posune blíž cíli, nebo vám naopak podrazí nohy a vykope jámu neúspěchu. Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale žaludek se dá trénovat, opravdu. Vužijte zejména delší túry v horách, které by měly být součástí tréninku (viz výše), a zkoušejte co vám sedí a co ne. Nemusíte jíst speciální energetické gely, jen si najděte, co funguje pro vás, co vám chutná a po čem vám není zle. Zároveň nevsázejte vše na jednu konkrétní kartu, ale najděte si několik jídel, na která se můžete spolehnout při závodě. A trénujte s nimi, alespoň příležitostně, s blížícím se závodem. Jednou z tajných zbraní, kterou můžete využít, je Edgar Powerdrink. Tím, že se pije, je velmi šetrný k žaludku. Dodá vám potřebnou energii a odpadá problém se žvýkáním a trávením. Zároveň není přehnaně sladký, takže vám po chvíli nepoleze na nervy. Ale i tak si jej pořádně vyzkoušejte v tréninku, než jej použijete na B7! Pít můžete vodu, případně je dobré ji namíchat s nějakým iontovým nápojem (také nejlépe vyzkoušeným v tréninku). Obzvláště, pokud bude horko, není radno podcenit doplňování solí a minerálů.

Otestujte výbavu

Čelovka! Hole! Boty! Ponožky! Tričko! Batoh! A další… Každý kousek vaší výbavy je důležitý. Některý více a některé méně. Pokud si však jakoukoliv část výbavy neotestujete, riskujete, že vám v závodě způsobí problémy, kvůli kterým třeba závod nedokončíte. Každá maličkost - špatné ponožky, nepohodlné či malé boty (zjistíte až při běhu z kopce), kraťasy, které vás dřou… Zkrátka vše. A vše si můžete otestovat v čase před závodem. Uvědomte si také, že velkou část závodu půjdete v noci. Dobrá čelovka, která vám vydrží po celou dobu závodu, je jedním ze základních stavebních kamenů vaší výbavy. Pokud nejste zvyklí chodit v noci, určitě si dejte tu práci a alespoň nějakou kratší túru si s čelovkou před závodem vyzkoušejte. Vidíte dostatečně jasně? Je barva světla příjemná, nebolí vás z něj oči? Jdou vyměnit baterie, když vám náhodou vaše lampa zhasne? Netlačí vás? Nepadá vám z hlavy? Zároveň je dobré mít i záložní zdroj světla. Tohle vše si můžete otestovat a připravit se na to předem. Máte to ve svých rukou. Dejte si záležet.

Najděte si motivaci

Proč je pro vás B7 vlastně důležitá? Motivací může být mnoho. Nejlepší je, pokud je to něco, na čem vám opravdu záleží. Třeba chcete, aby na vás bylo vaše dítě hrdé. Nebo vaši rodiče. Nebo chcete překonat nějaké vlastní problémy, objevit vlastní hranice… Vše je správně. Napište si na papírek, proč to děláte a vzpomeňte si na to v průběhu závodu, když vám začne být těžko, budete unavení a vše vás bude bolet. Fotka na Facebooku, nebo sázka s kamarádem z hospody nemusí být vždy tou správnou motivací. Obzvlášť, když jde do tuhého, chce to mít v rukávě něco opravdu silného. Popřemýšlejte o tom před závodem. Může vám to pomoct jít dál, až se budete na pile v Ostravici rozhodovat, jestli to není čas zabalit.

Mějte více cílů

Nedávejte si jen jeden cíl, a už vůbec ne žádný, který nemůžete sami moc ovlivnit. Například na kterém doběhnete místě. Neovlivníte, kolik lepších soupeřů bude stát na startu. Cílem může být čas, za který se do Frenštátu chcete dostat. Ale co když víte, že to nestíháte? Vzdáte to? Nastavte si více cílů, například:

  • A - Dokončit závod za 16 hodin.
  • B - Dokončit závod do 20 hodin.
  • C - Dokončit závod.

Nebo:

  • A - Dokončit závod.
  • B - Dostat se alespoň do poloviny.
  • C - Užívat si každý krok, ať už závod dokončím, nebo ne.

Opět vám tato strategie pomůže neztratit motivaci, když se náhodou nepovede to, co jste si před začátkem předsevzali. Je dobré se nad tím alespoň zamyslet.

Tipů se dá samozřejmě napsat o mnoho více. A i ty zde vypsané se dají rozšiřovat téměř nekonečně. Pokud bych měl vše shrnout do nějakého závěru, pak asi takto: Kontrolujte kontrolovatelné a zároveň buďte připraveni improvizovat. Ostatním se netrapte. Beskydská Sedmička je těžký závod, ale rozhodně je zvládnutelný. Pokud se nevykašlete na fyzickou přípravu, nepodceníte vliv stravy a doplňování živin (hlavně cukrů) během závodu a nezazdíte vše zmíněné tím, že si vaši výbavu pořádně nevyzkoušíte předem, pak máte rozhodně šanci závod dokončit a nebo alespoň ve zdraví přežít. 

Není důležité vše zvládnout napoprvé a ultramaratony už vůbec ne. I když nejste žádný Mára Causidis, můžete si Beskydskou Sedmičku užít a mít na ni nezapomenutelné vzpomínky. 

Co by se vám mohlo při B7 hodit?

  • Edgar Powerdrink – dokonale namíchaný koktejl všech složek, které potřebuješ k podávání maximálních výkonů. Šetrný k žaludku, dodá energii až na tři hodiny výkonu.
  • Isotonic Drink – isotonický ionťák, který zajistí efektivní hydrataci a doplní tělu potřebné minerály, vitamíny a elektrolyty.
  • Edgar Energybar – energetické tyčinky aneb kopec energie v kapse.
  • Edgar Powergel – nálož energie, kterou máš vždy po ruce aneb palivo, které tě v nejhorším postaví na nohy.
  • Balíček B7 – cenově zvýhodněný balíček, ve které najdete Powerdrink, Powergely, tyčky Energybar a ampule s Magnesium Shotem.

Zdeněk Hruška – vítěz Beskydské sedmičky 2020